PL|EN
strona głowna KALENDARIUM SZKOLEŃ telefon fundacja mazowsze

infolinia 801 066 893

telefon fundacja mazowsze

801 066 893

fundacja mazowsze baner

 Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Studzieńcu

Projekt Nowy Wymiar Zawodu obejmuje wsparciem 125 uczniów i uczennic ZSCKR w Studzieńcu.

We wrześniu i październiku przeprowadzono rekrutację i dostarczono pomoce dydaktyczne do realizacji zajęć oraz rozpoczęto wyposażenie Pracowni Praktycznej Nauki Zawodu, w których będą odbywać się kursy: Barman – Kelner, carvingu i florystyczny oraz kurs operatora kombajnów zbożowych.

Zakup materiałów dydaktycznych oraz wyposażenia Pracowni Nauki Zawodu a także prowadzenie doradztwa zawodowego, kursów i dodatkowych pozalekcyjnych zajęć jest współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach EFS.

W październiku rozpoczęto realizacje:

- zajęć poradnictwa zawodowego „Kiosk Kariery Zawodowej”

Zajęciami zostanie objęty każdy/-a uczestnik i uczestniczka projektu ze szkoły w Studzieńcu..

Zajęcia mają pomóc uczniom i uczennicom określić predyspozycje i możliwości zawodowe, przybliżyć metody poszukiwania pracy, przygotować do rozmowy z pracodawcą i radzenia sobie w trudnych sytuacjach.

Do końca listopada zrealizowano 20 godzin zajęć dla 50 uczniów i uczennic.

 

 

- dodatkowych pozalekcyjnych zajęć z matematyki

Zajęcia mają rozwijać zainteresowania matematyczne dla uczniów szczególnie uzdolnionych oraz rozszerzyć umiejętności zdobyte na lekcjach. Zajęciami w dwóch grupach objęto, 10 uczniów i uczennic ZSCKR w Studzieńcu.

Do końca listopada zrealizowano 32 godziny dydaktyczne zajęć.

 

 

- dodatkowych pozalekcyjnych zajęć z informatyki

Zajęcia mają rozwijać umiejętności posługiwania się językiem informatycznym i sprzętem komputerowym oraz poruszania się w środowisku programistycznym. Zajęciami objęto 10 uczniów ZSCKR w Studzieńcu.

Do końca listopada zrealizowano 20 godzin dydaktycznych zajęć.

 

 

- dodatkowych pozalekcyjnych zajęć z języka angielskiego

Zajęcia mają przygotować uczniów i uczennice ZSCKR do matury z języka angielskiego. W zajęciach dla dwóch grup uczestniczy 30 uczniów i uczennic ZSCKR w Studzieńcu.

Do końca listopada zrealizowano 20 godziny zajęć.

 

 

W pierwszym kwartale realizacji projektu rozpoczęto realizację kursów specjalistycznych i zawodowych.

Uczennice i uczniowie wzięli udział w:

- kursie florystycznym (90 godzin do końca listopada 2014r)

Program kursu obejmuje m.in.

• florystyczne zasady kompozycyjne,

• florystykę okolicznościową,

• sztukę układania kwiatów w naczyniach,

• dekorację stołów,

• florystykę ślubną.

Pierwsze efekty pracy uczniów i uczennic mogliśmy podziwiać 13 listopada na wystawie pokazującej kompozycje florystyczne.

Zapraszamy do obejrzenia prac uczestniczek i uczestników kursu.

 

 

- kursie operatorów i kombajnów zbożowych (156 godzin do końca listopada 2014r)

Program kursu obejmuje m.in.:

• zagadnienia dotyczące budowy oraz zasad działania, obsługi, regulacji i konserwacji wybranych typów kombajnów zbożowych,

• zajęcia praktyczne związane z przygotowaniem kombajnu do pracy, regulacją poszczególnych zespołów i podzespołów, obsługą i pracą kombajnu oraz konserwacją i usuwaniem usterek technicznych,

• zajęcia indywidulane - obejmą naukę jazdy kombajnem.

 

 

 

- kursie carvingu (32 godziny do końca listopada 2014r)

Program kursu obejmuje m.in.:

• rzeźbienie motywów kwiatowych i innych w owocach i warzywach

• tworzenie dekoracji poprzez łączenie pojedynczych rzeźb (tworzenie kompozycji przestrzennej),

• rzeźby za pomocą dłutek np. szyszki, chryzantemy,

• rzeźby przestrzenne w postaci np. papugi i komponowanie rzeźb z warzyw i owoców.

 

 

- kursie barman-kelner (20 godzin do końca listopada 2014r)

Program kursu obejmuje m.in.

Blok barmański:

• funkcjonowanie sprzętu barowego, wyposażenie i organizacja coctail-baru, charakterystyka napojów mieszanych

• miksologia (struktura napoju mieszanego, rodzaje składników napojów mieszanych, miary barowe)

• techniki nalewania i podawania drinków, zasady przygotowania napojów typu herbata, kawa, zasady łączenia napojów alkoholowych z innymi napojami i potrawami

Blok kelnerski

• technika noszenia naczyń i sposoby serwowania dań

• obsługa konsumenta i zasady podawania przy stole

• organizacja i obsługa przyjęć okolicznościowych

 

 

 

W maju zakończono realizację kursu „Pielęgnacja ogrodów i terenów zielonych”

 



Program kursu obejmował m.in. style ogrodowe i zasady projektowania ogrodu; zasady doboru roślin; zakładanie ogrodu; tworzenie projektów, w tym projektowanie komputerowe oraz sporządzanie kosztorysów.

 

 

zaufali nam

  • bgk(1).jpg
  • indeks.jpg
  • 5e15c4e0456975192e90647f6ac4ba22.jpg
  • logo_minister.jpg
  • logotypclaim_czerony_pl_.jpg
  • logo_mir_2.jpg

zobacz także www.frdl.org.pl

Newsletter

Podaj email:

SPRZEDAŻ PORADNIKA DLA RADNYCH

zaproponuj temat szkolenia

fundacja mazowsze sugestie

zaproponuj temat szkolenia

Zaproponuj temat szkolenia

i uzyskaj rabat 50%*

* Voucher z 50% rabatem przyznamy za propozycję szkolenia które nie jest obecnie w naszej ofercie

Captcha

Przepisz kod z obrazka: